Boktips för dig som vill konstruera med sten

Det finns många sätt att göra sin trädgård hemtrevlig och trivsam utan att det måste kosta en förmögenhet. Det absolut enklaste och roligaste sättet är givetvis att göra det själv. Men innan man lägger sig i rabatten eller börjar bygga mönster med stenar kan det vara bra att läsa på lite. Ett utmärkt tips som kan göra arbetet lättare är en bok som går under namnet Stenläggning: projekt, teknik, material, gångar, trappor, murar, altaner, stenpartier, skriven av Alan och Gill Bridgewater.

I boken kan du hitta inspiration till det allra mesta du kan önska dig i trädgårdsväg. Författarna tar upp konkreta tips på hur du kan tänka före, under och efter dina projekt. Arbetsprocesserna har delats upp i olika steg och beskrivs på ett pedagogiskt sätt. Boken innehåller också väldigt många foton som gör instruktionerna ännu lättare att ta till sig. I samband med varje projekt presenteras en lista med de viktigaste verktygen man behöver. Det finns också ungefärliga beräkningar av hur lång tid du ska räkna med att projekten tar, och vilken svårighetsgrad de har. De flesta av projekten som beskrivs kräver inga speciella förkunskaper. Även en nybörjare kan klara av det mesta.

När jag läste boken blev jag väldigt inspirerad. Först hade jag tänkt anlita någon som kunde fixa stenläggningen åt mig. Men när jag läste boken blev jag inspirerad att göra det själv. På så sätt var den väldigt uppmuntrande. Den inspirerar till spännande förnyelse och enkla förändringar genom olika stenprojekt. Du får många tips och idéer på hur du kan jobba med sten för att uppnå olika saker i trädgården. Du får också praktiska råd kring hur du kan utnyttja sten för olika funktioner i trädgården.

Författarna är tydliga förespråkare för en användning av material man redan har. Ett av tipsen jag fick var att det mycket väl är möjligt att använda sig av gammal sten i sin trädgård. Ett flertal av projekten som genomfördes i boken var gjorda på detta sätt. Författarna skriver att detta tillvägagångssätt kan ge trädgården en unik charm utan att ekonomin behöver lida. Detta är något jag verkligen kan hålla med om. Dessutom är det praktiskt. Man behöver inte alltid köpa nytt. Man kan till exempel använda gamla tegelstenar för golv, bärgade dörrar och virke för olika delar av inredningen, och så vidare. Bland de projekt som presenteras i boken finns till exempel en snygg krokig stengång som lagts med oregelbundna grå plattor, och en annan gång som lagts av återanvänt tegel och gatsten.

Alan och Gill Bridgewater har tidigare gett ut ett flertal böcker, mestadels handböcker om hur man kan bli självförsörjande inom olika områden. De har själva arbetat mycket hemifrån och med att sälja en del av sina egna produkter.

På företaget Stenbolagets webbplats kan du fördjupa dig ännu mer inom stenläggning i deras FAQ-avdelning.

Mitt exemplar av Stenläggning: projekt, teknik, material, gångar, trappor, murar, altaner, stenpartier köpte jag från Bokus. En länk hittar du här: http://www.bokus.com/bok/9789151846460/stenlaggning-projekt-teknik-material-gangar-trappor-murar-altaner-stenpartier-mm/