Ekonomihistoriker skriver böcker om uttjänta svenska industrier

Jan Jörnmark är ekonomihistoriker, docent och författare till en mängd böcker om svenska industristäders förfall. Den kanske mest kända är boken ”Övergivna platser”, utgiven 2007, och Svenska dagbladet har publicerat guldkornen av Jan Jörnmarks bilder på utdöda industrier i samband med en kortare intervju. Ämnet Svensk industri med fokus på teknisk utveckling där automatiserade tekniker ersätter mänsklig arbetskraft har på senare tid blivit ett hett ämne. Den rödgröna regeringen vill återigen att Sverige skall bli ett industriland. Svenska Miltronic som sedan 1965 har importerat sina produkter från Tyskland ser både för och nackdelar med en lokal produktion.

För SvD berättar Jörnmark att han har ett kliniskit intresse av att dokumentera och diagnostisera de övergivna industriorter han stött på. Enligt honom råkade de alla ut för ungefär samma öde; samtliga platser blomstrade under 1950- och 60-talet och havererade under 80- och 90-talet till följd av bekymmer som uppstod under 70-talet. Bland problemen finns förskingringshärvor, lågkonjunkturer, stigande markpriser och konkurrens från utlandet.

Några av industrierna som behandlas av Jörnmark och visas upp i SvD:s bildserie är Fredriksbergs pappersbruk i Ludvika, Jordberga sockerbruk, Gusums bruk, Deje pappersbruk, Beckers färgfabrik på Liljeholmen, Svenska Rayon-aktiebolaget i Vålberg, Tuna Hästbergs gruva i Dalarna, Ljusne Plywood, Spännarhyttan i Bergslagen och blåbetongtillverkarna Ytong i Närke.

Vissa av bokens bilder ger sken av att fabrikens arbetare bara gått hem från jobbet en dag, ovetandes om att de aldrig skulle komma tillbaka. Lunchrum ser ut att ha stannat i tiden utan märkbart förfall medan en del fabriker fallit offer för allt från mögel till vandalism.

Får du inte nog av de nedlagda industriernas mystik? Köp någon av Jan Jörnmarks böcker genom Nevabooks.com