I böcker avslöjar fotografer sina hemligheter

Fotointresset växer i Sverige, och det är inte så konstigt med tanke på hur enkelt det har blivit att vara hobbyfotograf idag. Det finns också många fler ställen att visa upp och dela med sig av sina bilder på. Många tar bilder med mobiltelefoner eller enklare kompaktkameror, och även om det blir hyfsade bilder börjar också allt fler att intressera sig för de lite större systemkamerorna som har fler möjligheter och ger bättre bilder. Man behöver inte längre vara professionell fotograf för att äga en systemkamera och kunna ta riktigt bra bilder. För att lära sig mer är böcker ett bra verktyg och även fotokurser kan vara matnyttiga.

Förebilder och deras böcker

Det finns massor av böcker om fotografi, både rena faktaböcker som lär ut och fotoböcker med fina bilder av kända eller okända fotografer. Fotografer älskar vanligtvis att prata om sin hobby, så det är oftast inte så svårt att klura ut vilken typ av bok som skulle passa bäst. Fotografen kanske vill lära sig mer om ett specifikt bildbehandlingsprogram, om analog fotografering eller hur man lär sig att fotografera fåglar på bästa sätt. En av världens mest omtalade fotografer är Sally Mann. Hon är känd för att fotografera många kontroversiella bilder av hennes barn. Hennes böcker rymmer mycket mystik och är både vackra och hemska på samma gång. Konstälskare facineras och gemene man förundras och blir inte alltför sällan stirrande med stora ögon i timtal. Om man däremot vill lära sig att fotografera är Joe McNally en fotograf och författare som med pedagoik beskriver fotokonsten. I sin bok "Fotografens ögonblick : lär dig hur en av världens bästa fotografer arbetar" förklarar Joe hur han har utvecklats som fotograf och avslöjar även sina knep och tekniker.

En kurs i fotografering

Oavsett om man har fotograferat i två månader eller femton år blir man aldrig fullärd. Det finns alltid nya saker att upptäcka och lära sig om fotografering, och en kurs kan vara väldigt rolig och givande för att få nya infallsvinklar och ny inspiration. Det finns korta endagskurser och det finns längre kurser med fler kurstillfällen. Även här kan det vara bra att höra sig för lite om det finns något som fotografen är extra intresserad av, till exempel att lära sig framkalla i mörkrum eller att ta bilder i naturen. Fotografiska museet i Stockholm anordnar fotokurser. Läs mer här:  http://fotografiska.eu/kurser/

Att hänga sin konst

Att få tavlorna man köpt eller tagit är en utmaning i sig. Enkelt beskrivet så skall man utgå från en linje i tavlans mitt och hänga upp alla tavlor på samma sätt. Det vill säga att beroende på tavlornas storlek kan överkant och underkant skilja konsten åt. Det viktiga är att centrum följer samma linje. Läs mer om upphängning och tavelramar:

BGA Fotobutik

Glasbranschföreningen