Lästips: Undvik giftiga kemikalier när du vårdar landstället i sommar

Byggnadsvård innebär ofta arbete med olika typer av kemikalier. Särskilt när det gäller både ny och gammal målarfärg. Att arbeta i närheten av dessa kemikalier kan innebära en hel del hälsorisker både på lång och kort sikt, vilket man gärna vill undvika. För att inte tala om vilka effekter de kan ha på miljön. Det är svårt att veta just vilka kemikalier man riskerar att utsätta sig för, och ännu svårare att hålla koll på vilka som är skadliga och vad deras effekter på kroppen och miljön egentligen är.

Men det finns några saker man kan tänka på när man ger sig in i byggnadsvårdsarbete som kan hjälpa dig undvika de största farorna. Tillsammans med lite gott omdöme bevarar du både din egen hälsa och miljön.

Fasadrenovering och påbyggnader är i många fall svåra projekt att hantera på ett miljövänligt sätt. Företaget WMP Balkong tar ansvar för både hälsa och miljö och på deras hemsida återfinns både referensobjekt och en utförlig miljöpolicy: WMP - Balkonger och Fasadrenovering

Linda Lindblad på Byggnadsvårdsföreningen har skrivit en utförlig och bra artikel som målar upp de största farozonerna. Hon passar också på att dela med sig av praktiska tips om hur man bör förhålla sig till dem.

Hon börjar med att kortfattat förklara hur mycket gifter och kemikalier som existerar i samhället och även i byggnadsvårdsbranschen. Sedan går hon igenom vattenbaserade plastfärger och tungmetaller, samt berättar om vad man ska tänka på när man skrapar och väljer målarfärg.

Klart rekommenderad läsning för alla byggnadsvårdsentusiaster! Med lite försiktighet kan får man så mycket mer tid att fortsätta med byggnadsvård.

Du hittar hela hennes artikel här: Miljövänlig byggnadsvård?  - Byggnadsvard.se