Omtyckt mobilapp för barn får nytt utseende

Inför sommaren 2012 lanserades Sveriges första boktipsapp för barn. Bakom appen, som går under namnet ”Barnens Mobilapp”, står Barnens bibliotek och Kultur i väst. Den pyssliga appen blev snabbt omtyckt av både barn och föräldrar och laddades ner till tusentals mobiler. Nu kommer Barnens Mobilapp i ny design med förbättrat användargränssnitt, förbättrade funktioner och uppdaterat API.

Tanken med Barnens Mobilapp när den kom var att möta barn i deras digitala vardag. I en rapport som Svensk Biblioteksförening gjorde år 2011 framgår att biblioteken måste bli bättre på att anpassa sitt arbete till barns förändrande förhållande till läsning och olika medieformat. I dagsläget har många barn tillgång till en mobil. Genom Barnens Mobilapp kan barn erbjudas möjligheten att söka i Barnbokskatalogen, komponera en egen saga, se vad kompisar och andra tycker om vissa böcker samt lägga till egna boktips. Pysslig underhållning på barnens egna villkor, helt enkelt. Vill du läsa mer om vad rapporten kom fram till kan du följa den här länken: http://www.biblioteksforeningen.org/wp-content/uploads/2011/04/Barnrapport.pdf

I den senaste versionen av Barnens Mobilapp, som släpptes den 8 juli 2014, kan barn läsa om de allra senaste boktipsen, söka i hela Barnbokskatalogen (som nu omfattar böcker från år 2003 och framåt), lyssna på så kallade Bokpuffar, hitta på egna sagor, ta del av nyheter från Barnens bibliotek samt dela med sig av boktips till kompisar via sms elle e-post. Den som loggar in med sitt konto på Barnens bibliotek, ett så kallat Krypin-konto, kan även spara boktips i kategorin ”Mina böcker” samt skriva egna boktips.

Barnens Mobilapp är en kostnadsfri app som finns både för iPhone och Android-telefoner. Den kan därför laddas ner både från App Store och på Google Play. Barnens Mobilapp är dessutom kompatibel med iPad och iPod Touch. Det går även bra att hämta den från Barnens biblioteks.

Man kan stimulera barns kreativitet på flera olika sätt. Det handlar både om tankeverksamhet och rörelse. Detta kan ske dels genom läsning, kreativa spel och även genom att pyssla. Klicka på bilderna under för att ta er vidare och läsa mer.